Wednesday, January 23. 2013Echte meeldauw bestrijden met melkTrackbacks
Trackback specific URI for this entry
No Trackbacks
Comments
Display comments as
(Linear | Threaded)
Wat een uitstekende tip! Is het alleen preventief te gebruiken of kan ik ook als mijn blad al geïnfecteerd is zo behandelen? Mijn tomatenplant houdt anders niet veel blad meer over om de tomaten te rijpen
Hallo Jolanda,
Je kunt het niet alleen preventief gebruiken maar ook op reeds aangetaste planten. Verwijder de bladeren die echt helemaal vol zitten en sproei de hele plant daarna in. Veel succes
Hallo,
ik heb net ontdekt dat ik denkelijk ook met meeldauw te maken heb, een witte gloed, lijkt op haartjes bovenop het aardbeiblad en als ik erover wrijf gaat het eraf, de bloemenblaadjes verdorren ook. ik heb vanaf ik het zag de bladeren verwijderd en ben beginnen opzoeken en ben hierop terechtgekomen. Bij deze vindt ik het een supertip en ga dit dus uitproberen. mvg
Bij mij zit meeldauw op de druiven. De druiven zijn al bijna rijp. Kan ik ze nog behandelen. En hoe kan ik het volgend jaar voorkomen. Afgelopen jaar had ik er n.l. ook last van.
Hallo Joke,
Je kunt ook als er reeds een besmetting is, nog gewoon doorgaan met het bespuiten van melk. Of het nog zinvol is, hangt van de graad van aantasting af. Kwaad kan het zeker niet, gezien het slechts melk is dat je gebruikt. Als er eenmaal meeldauw in je tuin voorkomt, zul je telkenmale weer een uitbraak zien op planten die er op dat moment gevoelig voor zijn. Vaak zijn dat pompoenen, tomaten en in jouw geval dus helaas ook de druiven. Behandel deze vooraf met melk, dus voordat er een besmetting zichtbaar is. Het enige dat je te verliezen hebt is immers een kopje melk
Vraag mij af of Phlox ook gevoelig is voor meeldauw.Zag er vandaag een paar in een tuincentrum die volgens mij behoorlijk onder zaten.
Hallo,
Ook op Phlox kan meeldauw voorkomen. Het bestrijden van meeldauw op Phlox gaat net als met andere planten zoals hierboven beschreven. Verder moet je in de gaten houden dat Phloxen absoluut niet van droogte houden. Staan ze op plekken waar de grond te droog is of snel uitdroogt, dan kunnen ze in de zomer last krijgen van meeldauw. De standplaats wijzigen of de grond verbeteren kan hierin al verbetering brengen. U kunt wat tuincompost of tuinturf aan de grond toevoegen en ervoor zorgen dat hierdoor het vocht beter vastgehouden wordt.
Kan meeldauw ook voorkomen op kamperfoelie? Wij hebben op twee plekken in de tuin die op enige afstand van elkaar liggen kamperfoelie staan en beide planten vertonen witte vlekjes op de bladeren. Vervolgens worden de bladeren dof, geel en vallen af. Een struik kamperfoelie staat naast een druif en deze vertoont nu ook witte vlekken op de bladeren en worden dof, etc.
Hallo Lisa,
Ja, ook op Kamperfoelie kan meeldauw voorkomen. In de maanden waarin het warm en toch vochtig is, zoals Juli en Augustus, groeit meeldauw het snelst en kan binnen korte tijd veel schade aanrichten. Staat de Kamperfoelie, of eender welke plant dan ook, niet op een geschikte plaats en krijgt hij niet de juiste voedingsstoffen, dan wordt hij gevoelig voor ziekten. Belangrijk is het dus om te zorgen dat een plant op de juiste standplaats staat en de juiste voeding krijgt. Kamperfoelie is een plant die van licht vochtige (geen natte!) grond houdt en het liefst op een zonnige standplaats staat. Daar bloeit hij ook het uitbundigst. Zorg daarnaast voor een goede bemesting en je zult zien dat de plant zich beter kan wapenen tegen ziektes. Bij aantasting geldt ook hier: haal alle aangetaste bladeren eraf en behandel de plant met het mengsel. Veel succes
Best lezer
Wat is chemisch middle tegen Val's meeldouwen van wijndruiven
Valse meeldauw is te herkennen aan gele of bruine vlekken op het blad. In tegenstelling tot echte meeldauw, zitten de schimmels aan de onderzijde van het blad.
Omdat de schimmel hoofdzakelijk in afgevallen blad en andere resten op de grond overwintert is het belangrijk de grond goed schoon te houden. Als het langdurig vochtig weer is wordt de schimmel weer actief en kan zich over de hele plant verspreiden. Er vormt zich schimmelpluis aan de onderzijde van het blad en het blad wordt bruin en verdroogd. Verwijder aangetast blad. Voor valse meeldauw is eigenlijk alleen bestrijden mogelijk met koperhoudende middelen. Let op! Deze middelen zijn niet milieuvriendelijk en dienen slechts beperkt ingezet te worden. Chemische bestrijding is mogelijk door te spuiten met bijvoorbeeld Bayer Exact vloeibaar of vergelijkbare (koperhoudende) middelen. Preventief bestrijden kan als de jonge scheuten 10 cm lang zijn, het warmer is dan 10°C en er 10 mm regen of meer is gevallen met Vital van Ecostyle.
Ik heb gisteren mijn druiven met COSAVET behandeld. Mag ik die vandaag ook met melkoplossing besproeien?
Hallo,
Zwavel is een middel dat vaak slechts voldoende resultaat geeft als het preventief wordt ingezet, dus voordat de plant aangetast is. Een behandeling met melk kan, mede doordat het een natuurlijk middel is, geen kwaad. In het geval u een plant met een chemisch middel behandelt heeft, is het goed altijd eerst na te vragen voor u een volgend middel gebruikt! Het kan zijn dat de twee op elkaar reageren en een ongewenst effect geven. Daar zwavel en melk allebei een natuurlijk product zijn, zie ik geen enkel bezwaar beiden in te zetten.
bedankt voor deze tip. Vandaag ontdekte ik ook meeldauw op mijn druif en een kennis vertelde dat je dan de hele struik weg moet halen. Een litertje melk spenderen lijkt mij een beter plan! Ik ga het proberen.
Hallo Marijke,
Nee hoor, het weghalen van de struik heeft totaal geen zin. De meeldauw zit nu eenmaal al in je tuin. In de aarde, de plantenresten en op andere planten. Bestrijden is in dat geval het enige dat helpt. Tenminste als je nog druiven of andere planten in je tuin wilt hebben die gevoelig zijn voor meeldauw. Haal de bladeren die aangetast zijn weg en behandel daarna de hele druif met de melk-oplossing. Veel succes.
Wanneer is de beste tijd op de dag om de planten met de melkoplossing te besproeien? Bij mij zijn er een aantal kruiden aangetast die in een balkonbak staan. Deze planten hebben 's ochtends zon, daarna staan ze in de schaduw.
Als ik ze 's ochtends bespuit, kunnen de bladeren verbrand worden door de zon. Maar als ik ze later op de dag bespuit is er dan niet meer kans dat het niet goed opdroogt wat in eerste instantie het hele probleem is waardoor meeldauw aanslaat?
Hallo Lyn,
De beste tijd is 's morgens vroeg, daarbij kan de zon de melkoplossing activeren en droogt het blad ook goed op. Verbranden doet het blad pas als het echt heet wordt en de plant niet genoeg water meer heeft. Voor veel kruiden geldt dat ze een licht droge grond moeten hebben. Meeldauw is vaak het gevolg van een te vochtige bodem of een totaal verkeerde standplaats.
Hallo, wat een goede lowbudget tip! Had ik die eerder geweten, voordat ik duur spul had gekocht! Maar nu heb ik een vraagje, werkt dit ook op aamgetaste wietplanten? Want ik las op meerdere forums dat het niet zou werken als ze al aangetast zijn. Helaas had de buurvrouw pompoen in de tuin, waardoor onze planten zijn aangetast!
Groetjes
Hallo Linda,
Of het op hennepplanten ook werkt weet ik niet, daar heb ik geen ervaring mee. Maar het werkt op andere planten ook, ook als het reeds aangetast is, dus ik zou niet weten waarom het niet ook daarop zou werken. Gewoon proberen, het is slechts melk, dus kwaad kan het niet. succes
Ik heb op mijn salix caprea witte vlekjes. Is die plant ook gevoelig voor meeldauw? Volgens mij heeft ie ook last van roest (oranje 'poeder'). Of duidt een combinatie van witte en oranje vlekjes op een andere schimmel?
Hallo Nelleke,
De beschrijving die je geeft lijkt mij meer op een andere ziekte. Het zou de watermerkziekte kunnen zijn. Een bacterie die bij nogal wat salixen schade kan aanrichten. Zoek bij Google eens op 'watermerkziekte' en bekijk de daarbij behorende afbeeldingen. Mocht het deze ziekte betreffen, zit er vaak maar 1 ding op, de wilg opruimen of zover als mogelijk terugsnoeien (knotten) en de takken verbranden. zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Watermerkziekte http://databank.groenkennisnet.nl/watermerkziekte.htm http://www.wageningenur.nl/rassenlijstbomen/Genus/Genus-details.htm?dbid=2472&typeofpage=591707
Bedankt voor uw reactie. Volgens mij is het geen watermerkziekte, met de takken is niets aan de hand. Aangezien de phlox en kapucijnen inmiddels ook witte bladeren hebben gekregen, denk ik toch dat de wilg meeldauw heeft. Ik ga het melk/water mengsel maar proberen.
Als ook de phlox en kapucijnen inmiddels witte vlekken vertonen, lijkt het wel verdacht veel op meeldauw.
Succes met de behandeling.
Groot gedeelte van onze pompoenen kalebassen, zitten vol met meeldouw ook al bruine puntjes op de witte kalebassen, al zo erg dat de struiken al langzaam aan het vergaan zijn, pas ook al alle peulenstruiken weg kunnen doen omdat ze helemaal wit waren.
Wat is het ideale weer voor meeldouw? Ging al het onkruid maar kapot van het meeldouw, vooral dat zevenblad, niet meer weg te krijgen!
Hallo Niels,
Jammer, heel jammer dat je alles hebt moeten wegdoen. Meeldauw tiert het weligst bij warm vochtig weer. Heb je eenmaal meeldauw in je tuin, krijg je het maar moeilijk weer weg. Het zit in de grond, de plantenresten en andere planten in je tuin. Het is dus erg belangrijk ervoor te zorgen dat de planten op de juiste plaats staan, de bodem goed doorlatend is en ze de juiste voeding krijgen. Daarnaast kun je eens kijken bij 'mengcultuur' - 'combinatieteelt'. Veel planten hebben baat bij andere planten om zich heen. Zo kan het planten van knoflook, ui of andere looksoorten helpen bij het voorkomen van meeldauw en andere ziekten in je planten. Alleen passen de looksoorten helaas niet goed samen met bonen en erwten. Daar passen bijvoorbeeld weer augurken, komkommer, dille en sellerie bij. En plant voor het tegengaan van meeldauw hier eens basilicum en kervel bij Het zal je verbazen, maar ook goudsbloemen en africaantjes bij de juiste planten geplaatst in je moestuin, kunnen veel ellende met wormen en ander ongedierte voorkomen. Alle aantastingen van planten komen voort uit een verkeerde standplaats, verkeerde voeding en verkeerde vochtbalans. Het loont zich dus om voor je naar de gifbus grijpt eens te kijken wat waar moet staan en met welke planten het zich verdraagt. Fijn weekend gewenst en een vrolijke tuingroet, Tonnie
Hallo,
Ja, meeldauw zit in aangetaste percelen ook in de grond. Met name in de plantenresten. Vaak komen ze mee met de compost. Doe dus nooit aangetaste plantenresten bij uw compost, maar gooi deze direkt weg!
Hallo,
Ik heb bij een plant echte meeldauw boven op wat blaadjes omdat het bijna oogst klaar is wil ik niks gaan spuiten, wou her eerst wel ,maar ik zag dat je ook gewassen prefentief en curatief kan behandelen Met een uvc lamp maar welke van de twee is beter? Mvg
Hallo Henri,
Ik heb geen ervaring met UV als bestrijdingsmiddel tegen schimmels. Kan je dus ook niet adviseren hierin. Maar, wil je toch nog even wijzen op het feit dat je de oplossing ook voor het gebruik gewoon kunt blijven gebruiken. Succes, Tonnie
Hallo Tonnie,
Kan dit middel ook in de koude kas gebruikt worden en werkt het ook tegen phytoptora? Groet, Mario.
Hallo Mario,
Ja, ook in de koude kas werkt het middel, zolang er maar zonlicht valt op de planten die je behandelt. Voor zover ik weet, werkt het niet bij phytophthora. Groet, Tonnie
Beste Tonnie, in een deel van onze tuin hebben we arabis caucasica 'Hedi'staan, nu heeft die ook meeldauw (moet nog nazien of het de echte is of niet,) maar op deze plaats staan ook één Hamamelis, één rode beuk (boom) een amerikaans krentenboompje, lavertera, een beukehaag en ook een haag gevormd met rode kornoelje, we hebben vandaag wel een wilgenboompje verwijdert dat ook ziek was (en rot in de wortelen) Kunnen deze planten er ook onder lijden? (om nog maar van de rest van de tuin te zwijgen) maar eerlijk zie ik het niet zitten om de arabis allemaal te verwijderen want dan is ook alle bodembedekking weg (en ik heb ze amper drie jaar terug met honderden geplant).Kan ik dit probleem oplossen door gewoon de ganse zomer lang om de tien dagen de melk/water oplossing te vernevelen over de arabis? Groetjes, Carine
Hallo Carine,
Of de rest van de planten er ook last van gaat krijgen, durf ik niet te zeggen. Zover rijkt mijn kennis helaas niet. Maar alvorens over te gaan om alle Arabis te verwijderen, zou ik zeer zeker proberen de meeldauw te bestrijden met de melkoplossing. Groet, Tonnie Ps. hou me op de hoogte hoe eea. uitpakt.
Moet het koemelk zijn, of is geitenmelk ook goed? Heb nog staan alleen de kinderen vinden het niet lekker :p
Hallo Samya,
Met geitenmelk heb ik het nog nooit geprobeerd. Het gaat om de eiwitten die in de melk zitten. Ik zou zeggen, probeer het, kwaad kan het zeker niet. En hou me op de hoogte van je vorderingen. Groet, Tonnie
Hallo Tonnie
Mijn grote oude appelboom zit onder de meeldauw. Ik kan de bladeren er niet afhalen en kan ook lang niet alles spuiten met de melkoplossing. Wat moet ik nu doen? Groeten Bianca
Hallo Bianca,
Een beetje laat, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen Bij fruitbomen is meeldauw, net als bij overige planten, vaak een teken van een slechte conditie van de plant. Er is iets mis met de standplaats en/of de algehele gezondheid van de plant. In het geval van een fruitgewas, kun je ook gewoon de melkoplossing toepassen, alleen is de schimmel hierbij vaak hardnekkig en zul je vaker moeten behandelen. Daarnaast is ook kijken naar de boom zelf belangrijk. Waar staat hij, te vochtig? Te weinig voedingsstoffen? Te weinig water? Als de boom echt grotendeels is aangetast is verwijderen vaak de enige optie. Plaats niet op dezelfde plek weer een appelboom als je niet precies weet wat de oorzaak van de slechte conditie is geweest. Behandelen met de melkoplossing is zoals gezegd mogelijk, maar ook belangrijk is het de aangetaste scheuten zo vroeg mogelijk te verwijderen. De schimmel zit vaak in de knoppen. Verwijder deze delen en gooi ze in de gft-container, niet op de composthoop! Bemest de boom voldoende en geef water als deze te droog staat. Veel succes!
Hallo Tonnie,
Ik heb de laatste jaren ook last van meeldauw in de druiven. Twee jaren geleden heb ik zowel de witte als de blauwe druiven niet kunnen oogsten. Vorig jaar heb ik ongeveer vanaf de bloei van de druiven de deur van de druivenkas altijd een stukje open gehad om het niet te vochtig in de kas te laten worden. (Ik zet er n.l. ook een paar tomatenplanten, meloenen, paprika's en komkommers in. Vorig jaar waren al mijn druiven super. Dit jaar de witte opnieuw weer niet, maar de blauwe zijn wel goed rijp geworden, alleen heeft een deel wat poeder (ik denk meeldauw) op de druiven zitten. Dit kan toch geen kwaad voor de consumptie? Ik spoel ze af en de smaak is helemaal goed. In ieder geval ga ik volgend jaar ook met melk aan de slag! Groet Petronella Toussaint
Hallo Petronella,
Een wit poederachtig lijkend iets duidt wel op meeldauw. Heeft het blad het ook? En de komkommer? Heeft die op het blad ook witte pluizen? De komkommer is namelijk vrij gevoelig voor meeldauw. Daarnaast vragen tomaten, komkommers en meloenen nogal wat water. De grond moet voor deze planten echt goed vochtig blijven. Zorg er dus voor dat ze niet in dezelfde bak staan als de druif en check de planten of ze goed gezond zijn alvorens je ze in de kas plaatst. Voor de consumptie kan het geen kwaad als de druif zelf nog goed is en je ze goed wast.
Ik heb witte schimmel in mijn *Salvia Officinalis*. Deze staat binnen en ik gebruik de blaadjes als kruid voor het koken of als thee. Ook is het een snelwerkend en probaat middel (de thee) bij verkoudheid. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet toepasbaar want ik wil mezelf niet vergiftigen.
Vanavond heb ik je melk-tip toegepast en ik hoop van harte dat dit helpt.
Hallo Paul,
Op kruiden en zelf gekweekte groenten zou ik sowieso geen gif gebruiken. Ik hoop dat er nog voldoende zonlicht komt, want alleen dan werkt dit middel. De eiwitten in de melk worden namelijk geactiveerd door het zonlicht. Laat me je vorderingen maar weten. Veel succes, Tonnie Grow Spray
Beste Tonnie,
Ik heb zojuist gezien dat onze klimop die over de schutting groeit vol zit met meeldauw. Bij verder onderzoek is de heg(ook klimop) van onze buren deels al helemaal bruin/dood door dit zelfde witte schimmeltje. Zelfs bij de buren daarnaast komen nu ook witte stippen. Wat kunnen we doen? Onze klimop is al heel oud? Ik hoor graag, gr Corinne
Hallo Corinne,
Ik zie nu pas je reactie, sorry voor het wat late antwoord. Zie je echt witte stippen? Of zijn het meer vlekken? Als het witte stippen zijn, kan het een andere ziekte zijn, namelijk spint. Bij vlekken handelt het zich meer waarschijnlijker om meeldauw en die kun je behandelen met de melkoplossing.
Hoi,
Ik heb een tuinplant, naam weet ik niet, er komen eerst rose/witte kleine bloemetjes en na de bloei kleine blauwe besjes.de plant is helemaal wit geworden en stinkt. Ik heb alle besmette bladeren weggeknipt en na een poosje ging hij weer mooi groeien, maar helaas ook het witte spul en de stank kwamen terug. Is dit ook een schimmel en wat te doen. Ook met melk behandelen? M.vr.gr. Marja
Hallo Marja,
Het lijkt erop dat je een schimmel in de plant hebt die ervoor zorgt dat deze gaat rotten. Het kan meeldauw zijn, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Je kunt de melkoplossing proberen, maar mocht dit niet helpen, dan ben ik bang dat je je tot zwaardere 'chemische' middelen moet wenden. Wat ik wel kan zeggen aan de hand van je relaas is dat de plant op de verkeerde plaats staat. Bijna zeker te vochtig. De plant voelt zich niet thuis, groei wordt belemmerd en het gevolg is een ziekte. Raadzaam is het om eerst uit te zoeken om welke plant het gaat, als je eenmaal weet hoe de plant heet, kun je op zoek naar de juiste standplaats daarvoor. Veel succes.
Graag wil ik weten of het ook met rauwe melk kan, koemelk of geitenmelk?
Hallo Elise,
Ja, het kan met rauwe melk. Het liefst koemelk, want dat is getest. Je kunt ook gewoon melk uit een pak gebruiken. Halfvol of volle melk, dat maakt niet uit. Van geitenmelk weet ik niet of dat zou helpen.
Hallo Tonnie,
Ik heb ook ieder jaar last van meeldauw op de Phloxen en ga zeker de melkoplossing proberen. Maar ik zie nu dat bij een deel van de Ploxen het bovenste blad licht gekruld is. Enig idee hoe dit komt en wat ik er tegen kan doen groetjes, Thea
Hallo Thea,
Het gekrulde blad doet vermoeden dat er een aaltje aan de gang is. Wellicht heb je wat aan deze informatie: http://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/3/struiken-bomen/53313/moeilijke-vlinderstruiken Succes
Beste, moet je echt in de zon de planten behandelen? Bestaat dan niet het risico dat de planten zelf gaan verbranden, en mogen tomaten hiermee ook behandeld worden? Bestaat er ook zo iets tegen spint?
Groetjes Griet
Hallo Griet,
Nee, de plant zal niet verbranden. De zon is nodig om het enzym/eiwit in de melk te activeren dat tegen meeldauw werkt. Tegen spint helpt de melk helaas niet voor zover ik weet.
Hallo Tonnie, wat ben ik blij met jouw tip tegen meeldauw .
Elk jaar weer heb ik meeldauw in verbena bonariensis ( mijn lievelingsplant ) Ze staan door de hele tuin en zelfs in het nieuwe stuk wat ik sinds kort heb aangelegd staan de planten de een meer in de zon dan de ander .en inderdaad na droogte en daarna erge regen hebben ze het nu weer allemaal. Soms doet de kamperfoelie ook mee , ik heb ze vandaag allemaal gespoten en nu even afwachten . Ook de tip om s'morgens te sproeien wist ik niet , deed het inderdaad altijd s'avonds. Heel erg bedankt voor alle tips Groeten van Lies
Eyonimus
Dag, elk jaar wordt mijn Eyonimus, heb er 4 op stam enorm geplaagd door de meeldauw. Ze Saan in een buxus formatie, het zou erg jammer zijn als deze er niet bovenop komen, deze keer is het wel heel erg. Heb al vanalles geprobeerd, knoflook poeder ( opgelost) Hopelijk gaat deze tip mij weer blij maken. Met benieuwde groet Mieke
Hallo Mieke,
Vervelend dat de planten elk jaar weer aangetast worden. Het geeft eigenlijk wel aan dat ze dan niet op de goede plek staat. Ik denk dat de grond te vochtig is, het water er niet goed weg kan of dat er weinig zon komt waardoor de planten niet goed opdrogen na een regenbui. Veel planten kunnen niet tegen al te natte voeten. Ik hoop dat de melkoplossing helpt - alleen moet de zon er dan wel schijnen. Veel succes!
Hallo, Werkt dit misschien ook bij roetdauw op rozen?
Roetdauw is gevolg van meeldauw als die onbehandeld blijft op een rozenplant. Het zou zonde zijn als we die roos weg zouden moeten doen . Heb m laatst al flink alle zieke delen verwijderd. Dus is niet erg veel blad van over gebleven.
Hallo Francine,
Roetdauw wordt vaak verwisseld met sterroetdauw. Allebei uitermate vervelend. Ik heb zelf de melkoplossing nog niet op rozen gebruikt, kan dus niet zeggen of het werkt. Maar ook hier geldt: baat het niet, het schaadt zeker niet. Een van de eerste handelingen heb je zoals ik lees al gedaan, door alle aangetaste delen te verwijderen. Daarnaast moet je eens kijken naar de grond. Is die niet te nat? Staat de roos wel op een goede plaats? Staat de roos soms te dicht bij andere rozen? Of is hij op een stuk grond gekomen waar al eerder een roos stond? Rozen verdragen elkaar namelijk niet zo best. Als er al een roos gestaan heeft, het gat heel ruim uitgraven en nieuwe aarde erin. De aarde van de kluit van de roos die erin gaat zoveel mogelijk verwijderen. Staat de roos dicht bij anderen, plant tussen de rozen eens uien. Deze zorgen voor een betere verdraagzaamheid. Is de grond te vochtig, dan kun je de grond verbeteren zodat deze minder vocht vasthoudt of, als dat niet gaat, de roos verplaatsen. Meer tips voor rozen en roetdauw vind je op: http://www.tuintips.net/content/view/1323/137/ Veel succes.
Nee, deze hebben we eerder dit jaar gekocht. Staat nog in de pot. Hij heeft niet genoeg water gehad toen het zo heet was en deed het toen niet echt lekker dus is die in een bak met een laagje water gezet. Sinds het hete weer wel wat meeldauw gezien maar te druk geweest het er af te halen.
zwart-bruine vlekjes waarna vervolgens het blad geel kleurt en afvalt. Had het al opgezocht namelijk. Ergens werd ook gezegd 'bij een ernstige aantasting de plant tot 30cm boven de grond afsnoeien' ... nou nee dan knip je m dood. Zo groot is die niet. Hebben nog geen standplek voor m gevonden. Maar het zou wel fijn zijn als die het overleeft. Heeft inmiddels wel al extra voeding gekregen. Het water was vervangen, bak en gereedschap schoongemaakt. Er is geen spoor van bladluizen. Maar alsnog bedankt voor de tip van die uien. En zal idd even kijken of die nu niet té nat is.
Moet de plant per se in de zon staan zodat de melk zijn werk doet, of werkt dat ook onder een lamp?
Hallo Uri,
Ik heb de beste resultaten bereikt met het gebruik ervan in de volle zon. Hoe dat met lampen werkt durf ik niet te zeggen. Probeer het gewoon eens uit en zie wat het doet. Laat het me even weten hoe het uitpakt. Veel succes! |
QuicksearchCategoriesBlog AdministrationShow tagged entriesChoose Language |